Головна » 2018 » Жовтень » 4 » 100-річчя позашкільного руху у "Музичній кав’ярні"
10:19
100-річчя позашкільного руху у "Музичній кав’ярні"
Позашкілля - це великий багатобарвний світ, де разом живуть і творять люди різних поколінь, характерів, талантів. Воно завжди  жило дивно різноманітним, цікавим, творчим життям. У 2018 році Україна відзначає 100 років позашкільного руху. 100 років….Це немало. Протягом стількох років стежки життя переплітаються химерно і непередбачувано. А коли це стосується діяльності, то й поготів… Офіційним роком  народження позашкільного руху вважається 1918 р., коли український педагог, прозаїк, літературознавець і громадський діяч Софія Федорівна Русова очолила Департамент дошкільної та позашкільної освіти в уряді молодої української держави. Вона значну увагу приділяла створенню національної системи виховання та освіти. Позашкільна освіта визнавалася нею не менш значущою ланкою у вихованні та формуванні молодої особистості на рівні з дошкільною та шкільною. Але… У професійні мрії Софії Русової втрутилися історичні, економічні та політичні зміни в державі. І це надовго змінило курс всієї освіти. Хоча усі роки педагоги-позашкільники ставили перед собою мету організувати цікаве дозвілля, розумний відпочинок дітей та підлітків, виховувати дітей у любові до рідного краю. Новостворені Будинки позашкільної роботи залучали до своїх гуртків, секцій величезну кількість учнів, виявляючи їх здібності та таланти, а також ставали головними методичними центрами. 
  3 жовтня, саме після Дня людей похилого віку і напередодні Дня працівника освіти, Виноградівський районний центр позашкільної роботи з дітьми зібрав у музичній кав’ярні педагогів-позашкільників минулого століття та сьогодення. Протягом багатьох років центр позашкільної роботи (хоч він і називався по-різному) у Виноградівському районі очолювали наші вельмишановні педагоги: Деяк Марія Михайлівна, Кордюк Єлизавета Михайлівна, Попович Анна Михайлівна, Комар Віра Михайлівна, Теняк Ольга Степанівна, Столець Віра Степанівна, Максимець Наталка Іванівна і нині діючий директор Кудрон  Елеонора Василівна. До мудрого керівництва приєдналися творчі, креативні працівники, ветерани позашкільної ниви: Бідзіля Іван Омелянович, Ісак Марія Антонівна, Олас Юрій Іванович, а також наші гості, яким завжди було і дотепер небайдуже життя позашкілля, директор Будинку вчителя Пішпекі Христина Василівна та голова районної організації Профспілки працівників освіти Кльофа Іван Васильович. На жаль, роки диктують свої умови і не всі запрошені змогли за станом здоров’я бути присутніми на святі. 
  Виставка ретро-світлин «В обіймах часу» привертала увагу всіх присутніх, в яких мимоволі злітало з вуст: «А пам’ятаєш….», і налаштовувала на теплу атмосферу свята. Пісні, поезія, жарти, і спогади…спогади… запалювали в очах літніх людей вогник юнацької жвавості. І вже всі разом підспівували відому усім мелодію:
«Сьогодні всі святкуємо 100 років позашкіллю,
А молодість вся наша присвячена йому.
І хоч було по-всякому: і солодко, і з сіллю,-
І все-таки, як здорово, що все воно було».
  Отак зустрілися в одній залі минуле і теперішнє з однаковими сподіваннями на майбутнє. Сподіваннями на те, що позашкільний рух житиме ще не одну сотню літ.
Фотоальбом можна переглянути за наступним>>>посиланням
Категорія: Загальні новини | Переглядів: 346 | Додав: cprvinograd | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Меню сайта
Категории
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 61
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Останні оновлення методоб'єднання п/о